Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Beogradski festival cveća

14 Oktobar, 2017 @ 10:00 - 15 Oktobar, 2017 @ 19:00

Beogradski festival cveća

Beogradski festival cveća, manifestacija koja je nastala na inicijativu profesionalaca i entuzijasta u oblasti pejzažne athitekture i ekologije kako bi se promovisalo uređenje eksterijera i enterijera u skladu sa prirodom, ima svoje 8. izdanje u prostoru art komune Dorćol Platz 14 i 15. oktobra sa radnim vremenom od 11-19h .

Beogradski festival cveća je koncipiran kao otvorena multimedijalna, interaktivna platforma za promociju prakse, ideja i trendova koji približavaju urbanu ekologiju, umetnost, hortikulturu, održivi dizajn, primenjenu arhitekturu, profesionalno i hobi baštovanstvo i druge slične lepe i korisne teme koje obogaćuju našu svakodnevicu i životni prostor.

Sadržaj festivala i prateći događaji koncipirani su tako da privuku i animiraju publiku svih generacija. Pored već prepoznatljivog izložbeno-prodajnog dela, u kome je veliki izbor vrtnih i sobnih biljaka malih lokalnih rasadnika po povoljnim cenama, dobar deo festivala ima i edukativno, aktivističku notu. Tako je subota 14. oktobar je tematski posvećena uređenju javnih prostora u skladu sa potrebama građana uz učešće umetnika i kreativaca uopšte. Projekat i platforma Naš grad, naša scena koju je BFC razvio uz pomoć sredstava Evropske kulturne fondacije u partnerstvu sa organizacijama iz regiona. Platforma građanima u Beogradu, Skoplju, Banjaluci i Podgorici daje mogućnost da kandiduju svoje prostore za kreativne intervencije i aktivaciju kroz umetnost i igru. Uz pomoć web platforme nasgrad.org za uređenje mogu se kandidovati prostori kako bi dobili podršku do umetnika i profesionalaca. Kompanija Stattwerk Beograd će predstaviti konkurs za studente i profesionalce za prvu energetski efikasnu zgradu sa zelenom fasadnom u Srbiji. U saradnji sa video produkcijom Marka Žvaka biće prikazani filmovi koji su nastali u saradnji sa festivalom cveća. Nedelja 15. oktobar je rezervisana za cvetni dizajn, baštenske zajednice i vrtlarstvo kao hobi. Poznati gradski pčelar Sladjan Simonovic će nam otkriti tajne svog zanata i edukovati o gradskim pčelama, znalačaju pčela kao i mogućnostima za samozapošljavanje u pčelarstvu. Za sve one koji žele da se oprobaju u uzgajanju povrća po organskim nezagađujućim principima ove godine će biti predstavljena nova baštenska zajednica Zdravac – Centar za gradske bašte i agrokulturu u okviru koje se svako možete baviti uzgojem hrane za sopstvene potrebe.

Svi posetioci će moći da saznaju kako da smanjimo upotrebu plastičnih kesa kroz kampanju “Jel tebi ovo OK” i dobiju svoj reciklirani ceger ako se obavežu da će ga koristiti bar jednom nedeljno i tako smanjiti nepotrebno gomilanje i bacanje plastničnih kesa koje postaju ruglo i zagađenje. Pružiće se i prilika onima koji žele da gledaju film koji sami animiraju na licu mesta i onda ga pokreću na pedale koristeći mašinu Zoetrop.

Festival dosta pažnje posvećuje umetnosti cvetne dekoracije i aranžiranja pa će u nedelju biiti organizovane prezentacije naših najbojih florista koji će usput otkriti neke tajne svog posla koji je sve više tražen.

Mada biljke uskoro ulaze u period mirovanja jesen je baš zato odlično vreme da ih zasadite kako bi na proleće imali lepu i otpornu baštu a takođe je dobro vreme za planiranje bašte posetioci će moći da iskoriste priliku za savetovanje i konsultacije kako praktično dizajnirati eksterijer, urediti vrt po svojoj meri birajući biljke koje najbolje odgovaraju uslovima sredine i mogućnostima održavanja.

Dečiji programi, eko radionice/igraonice su i ove godine besplatni i otvoreni za najmlađe kako bi kroz igru podstakli da budu odgovorni prema životnoj sredini učeći ih kroz igru. Oni stariji takođe mogu da uživaju i čuju nešto korisno na predavanjima, učestvuju u kvizovima ili jednostavno uživaju u degustaciji savršeno pripremljenog espressa i cappuccina, posetioci će takođe imati priliku da saznaju zanimljive informacije o Doncafé ekspertizi, kvalitetu i načinu pripremanja kafe, kao i trikove latte arta, odnosno umetnosti crtanja mlekom u kafi, da učestvuju u kviz igrama i na taj način osvoje zanimljive nagrade.

Orgaizatori će se i ovog puta potruditi da kreiraju pozitivnu i inspirativnu atmosferu za sve posetioce i izlagače kako bi kod publike probudili entuzijazam za očuvanje, uređene i ozelenjavanje naše svakodnevnice.

1. Rasadnik Ukrasno Vrtlarstvo Törteli
2. PG Ilić Mirko – Rasadnik specificnog voca i ukrasnog drveca i zbunja
3. Rasadnik BIO Jela doo
4. Tamara Čičić – začinsko i aromatično bilje, perene
5. Poljoprivredna Škola PK Beograd
6. Nebojsa Vukin – kaktusi i egzotične biljke
7. Maja Stevanović – deokoracija i rasad
8. Komnošan Lola – rasadnik kaktusa
9. Bali grnčarija
10. Pčelarsko gazdinstvo – Sladjan Simonovic
11. Sunce Juga Sija – rasadnik egzotičnih biljaka
12. Sofija Milić – retke i egzotične biljke
13. Biljana Videnović – rasadnik začinskog i lekovitog bilja
14. Cvećara “Forte”
15. Cvećara “Mala cvetna radionica
16. Cvecara Dahlia
17. Mušmula StudioMušmula
18. Landscape Factory & Studio Tufna – pejzažni biroi
19. Gras Garden
20. Abovus architects – arhitektonski studio
21. Kamen dizajn – aranžmani u kamenu
22. Biro 59&7arhitekata – arhitektornsko/pejzažni biro
23. МОЈЕ ЧЕДО – kerativne drvene igračke
24. CredoCasa Toys- kreativne igračke
25. Drvene Posude
26. Radionica Asel – drveni aksesoar
27. Dear Diary notebooks – ručnoizrađeni i dizajnirani notesi
28. Sim Light – ukrasna rasveta i mobilijar

Novije informacije možete pratiti na Facebook eventu: https://www.facebook.com/events/172273586660662/

Details

Start:
14 Oktobar, 2017 @ 10:00
End:
15 Oktobar, 2017 @ 19:00