Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Dorćolica – novogodišnji vašar za decu

22 Decembar, 2017 @ 14:00 - 23 Decembar, 2017 @ 19:00

Dorćolica - novogodišnji vašar za decu

Dorćolica – novogodišnji vašar za decu upotpunjen je igraonicama i radionicama za decu, pozorišnim predstavama… Vašar Dorćolice namenjen je pre svega najmlađima, ali i njihovim roditeljima, bakama, dekama i svim zainteresovanima. Roditelji će moći svoje najmlađe da obraduju novogodišnjim poklonima kupljenim na vašaru.

Želimo da Dorćolica – novogodišnji vašar za decu u sebi sadrži bajkovitu atmosferu i da se svi posetioci osećaju kao da su ušetali u jedan poseban svet – svet novogodišnjih čarolija. Za to su nam potrebni svi oni koji žele da doprinesu ovom događaju i učestvuju u njemu. Zato pozivamo sve zainteresovane koji žele da izlažu ili budu deo programa za decu da dođu da zajedno oživimo Dorćolicu!

I ove godine ćemo prikupljati igračke, garderobu i slatkiše za mališane bez roditeljskog staranja.

Dorćolica – novogodišnji vašar za decu – PROGRAM:

PETAK, 22.12.2017.

14.00h
Predstava KO TO TAMO PRLJA (za decu uzrasta do II razreda osnovne škole)
Bojan i Jeca su brat i sestra koji se stalno igraju zajedno i svađaju. U sukob dolaze oko naizgled bezazlenih stvari. Jeca se žali kako Bojan nikada ne pokupi stvari posle igranja i kako mora sve sama… preti mu kako će ga vila Prljavić kazniti zbog toga… Ali Bojan je veliki dečak koji ne veruje u vile i veštice….
– Bojan se hvali da je najuredniji dečak u kraju… Ali Jeca zna da Bojan to nikako nije… Bojan ne želi da prizna i pristaje na to da ga vila Prljavić kazni (jer ne postoji)… a i neka mu porastu i magareće uši ako laže.. Sledi koreografija u kojoj mu vila stavlja uši i pravi nered u stanu. Ujutru, svima je jasno da je Bojan lagao, ali on se brani tvrdnjama: Zašto da na bacam otpatke kada ulica nije moja? Zašto ja da pazim kada niko drugi ne pazi? Na ova pitanja, posle animacije i blic forum rasprave sa publikom, odgovaramo kroz pesmu i plesnu numeru Vila. Kada Bojan to shvati, uši i đubre nestaju, a Bojan, Jeca i sva deca svečano obećavaju Vili Dobrić da će čuvati grad.

Predstava je sastavni deo kampanje “Ne prljaj. Nemaš izgovor!” koju su osmislili i vode SBB, Total TV i SBB Fondacija. To je interaktivna muzička predstava sa elementima plesnih sekvenci, koje kroz igru, podvlači ideju odgovornosti prema zajedničkom (gradu, mestu življenja) i neophodnost urednosti i higijene.
Glumci: Bojan – Uroš Jovčić, Nikola Ranđelović, Jeca – Maja Lukić
Balerine: Vila Dobrić – Jelena Davidović, Vila Prljavić – Marija Mihailović
Koreograf: Svetozar Krstić, Ana Krstić
Kompozitor: Vojin Ristivojević (Zemlja gruva)
Reditelj: Boško Đorđević
Dramaturg: Bojan Butković
Produkcija: Savez Nezavisnih Profesionalnih Pozorišta za decu i Una Saga Serbica
Ulaz na predstavu je besplatan, ali možete zauzvrat poneti neki slatkih ili igračku ili neku garderobu za decu bez roditeljskog staranja.

15.00h
Radionica “Čitam ti priču” (za decu predškolskog uzrasta, mada dolaze i deca prvog i drugog razreda)
Na radionici čitamo knjigu/slikovnicu po izboru dece, razgovaramo o istoj, nakon čitanja se igramo, prolazimo kroz Čudesnu šumu znanja (koju predstavljaju police sa knjigama), deca biraju šta žele da budu, crtamo za Knjigoslava (nevidjivog dinosaurusa koji živi u dvorištu biblioteke), imamo čas letenja i “Aždajin ples”, dakle spisak aktivnosti u okviru radionice, pričamo i o zdravoj hrani i o umetnosti.
Broj mesta je ograničen na 20 deteta.

16.30h
Radionica Pravljenje novogodišnjih ukrasa (za decu uzrasta 4+)
Pravimo novogodišnje ukrase od raznih materijala. Neka i vaše dete napravi ukras kojim ćete okititi novogodišnju jelku.
Broj mesta je ograničen na 20 deteta.

18.00h
Predstava TAJNE DUNAVA (za decu uzrasta 3+)
Radnja ove interaktivne predstave se odvija na obali reke Dunav, koja ka svih strana „grli“ svojim vodenim tokom oazu prirode u srcu Beograda – veliko ratno ostrvo. Dvoje dece, brat i sestra, Ema i Lazar, igrajući se n ostrvu pronalaze knjigu staru više od 100 godina, koja ih vodi u nezaboravnu avanturu. Ona ih upoznaje sa nemarnim gusarom, kečigom i mamutom. Na veoma interesantan način, deca se projekcijom na platnu upoznaju sa 3D animiranim životinjama koje su nekada i koje sada žive na Velikom ratnom ostrvu. Predstava je izuzetan izvor znanja oz različitih oblasti i upoznaje nas sa Dunavom i Velikim ratnim ostrvom. Ona će rasplamsati maštu kod dece, probuditi radoznalost i osećaj za prave pozorišne vrednosti.
Igraju: Gusar Žika – Dubravko Jovanović, Ema – Maja Lukić, Lazar – Vladimir Paunović
Režija: Dubravko Jovanović
Tekst: Zlatko Grušanović
Produkcija: Bast production
Ulaznica: 400,00

SUBOTA, 23.12.2017.

11.30h
Predstava PIRATI (za decu uzrasta do II razreda osnovne škole)
Smešni i smotani Pirat odlučuje da krene u novi pohod, ali shvata da mu je potreban brod. Pošto je u zadnjoj plovidbi njegov brod bio potopljen, dolazi na ideju da otme najlepši i najveći brod kojeg vidi usidrenog u luci. Šetajući se ugleda prelepi i veliki brod koji bi mu bio savršen za njegovu plovidbu. To je brod Princa Aleksandra i njegove prelepe princeze Jele koji su se spremali za put po ostrvima kraljevstva. Sa njima na put kreće i njihova šašava sobarica Nata.
U predstavi igraju četiri igrača, sa dosta akrobacija, baleta, stepa, džez baleta, folklora, hip-hop-a, savremene igre i komike.
Učestvuju baletski igrači: Malina Stanojković, Jelena Davidović, Nataša Nenadić, Aleksandar Simić, Marko Mrvošević i Dragiša Draća.
Koreografi mjuzikla: Ana Krstić i Svetozar Krstić
Produkcija: Una Saga Serbica
Ulaznica: 400,00

12.30h
Slikarska radionica posvećena učenju latinice (za decu 6-8 godina)
Kroz priču o slovima, olovkom i bojicama učimo latinicu.

14.00h
Kapuera za decu (za decu 3+ bez ograničenja)
Svirajući brazilske perkusije i pevajući, i igrom koja je inkluzivna delimo radost života i zajedništva, sa svojim okruženjem. Baveći se kapuerom upoznajemo bogatstvo afro-brazilske kulture u kojoj učimo putem igre, pesme i pokreta.
Capoeira Angola Marrom e Alunos Servía (Kapuera Angola, Mahom i Učenici Srbija) je škola kapuera angole koja postoji od 2012. u Beogradu i radi pod nadzorom majstora Mahoma iz Rio de Žaneira. Škola radi u okviru udruženja za društveno uključivanje Naše pleme koje sprovodi inkluzivne radionice kapuere za decu i odrasle, časove joge, perkusija i plesa.
Broj mesta je ograničen na 15 deteta.

15.30h
Predstava ZMAJEVO PUTOVANJE KROZ VREME (za decu uzrasta 5+)
Ovo je predstava inspirisana pesmama Jovana Jovanovića Zmaja koje i sto godina kasnije i dalje intrigiraju, zabavljaju i podučavaju decu. Njegov iskren i nepovlađujući pristup čini ga aktuelnim deci, kao i starijima, i danas.. Zmajeve pesme su decenijama uvodile decu u svet poezije i književnosti i odavno postale deo opšte kulture. Ova predstava ima za cilj da na zabavan način probudi maštu deci, uvede u čaroban svet Jovana Jovanovića Zmaja, i vrati knjizi i poeziji.
Uloge Vaja Dujović, Milena Živanović, Nemanja Stamatović, Milan Marić

17.00h
Pozorištance senki (uzrast od 4 – 7 godina)
Cilj radionice je upoznavanje dece sa tehnikom pravljenja pozorišta senki. Pozorište senki je veoma stara forma pričanja priča, koja datira verovatno od kada je sveta i veka, od kada postoje sunčeva svetlost i senke koje ona stvara.
Pozorište senki je takva vrsta pozorišta za koju je potrebna tama, izvor svetlosti i predmet koji prolazi izmedju pomenutog izvora svetlosti i belog platna ili prozirnog papira, pri čemu se sa druge strane platna ocrtava senka predmeta. Pozorišta senki su popularna u mnogim kulturama, kako kod odraslih, tako i kod dece.
Broj mesta je ograničen na 15 deteta.

Rezervaciju karata i mesta za radionice možete izvršiti na e-mail adresu: dorcolica@gmail.com sa naznakom šta rezervišete i za koliki broj dece.

Dorćolica – novogodišnji vašar za decu – Facebook event: https://www.facebook.com/events/885572314945986/

Details

Start:
22 Decembar, 2017 @ 14:00
End:
23 Decembar, 2017 @ 19:00