Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Persijska Nova godina: Nowruz uz persijsku kuhinju – Khoreshte Gheimeh

20 Marta @ 19:30 - 23:30

Persijska Nova godina

Nowruz je naziv za iransku Novu godinu, koja je takođe poznata i kao Persijska Nova godina koju širom sveta proslavljaju razne etno-lingvističke grupacije. Nowruz proslavljaju mnoge zajednice, bez obzira na njegovo iransko i zoroastrijansko poreklo.

Iranci i oni koji to nisu, ovaj praznik dočekuju pre svega čišćenjem svoje kuće, dok slave novo godišnje doba u životu i nadaju se sreći u nadolazećoj godini.
Cele nedelje, pre samog praznika, porodice pripremaju prostor za “Sofre haft-seen” odnosno kolekciju predmeta koji simbolizuju različite nade u Novoj godini. Iako tu postoje i neke varijacije na temu, ovo je sedam stvari koje su uvek prisutne:
– Sabze (سبزه) – trava
– Samanu (سمنو) – sladak puding od mlade pšenice
– Senjed (سنجد) – persijsko voće
– Serke (سرکه) – sirće
– Sib (سیب) – jabuka
– Sir (سیر) – beli luk
– Somāq (سماق) – sumak.

Pored toga na Sofre haft-seen se mogu naći i drugi simbolični predmeti kao što su ogledalo, sveće, jaja, činija sa vodom, zlatna ribica, novčići, zimbul, itd. Tu se takođe nekada može naći i neka od “knjiga mudrosti” kao što su Kuran, Biblija, Avesta, Ferdusijeve Šahname ili Hafizov Divan.
Na ovoj divnoj ceremoniji, naš kuvar Miad će nam pripremiti tradicionalno persijsko jelo Khoresht-e-Gheimeh (gulaš od junetine i žutog graška).
Khoresht-e-Gheimeh je ukusni persijski gulaš napravljen od mesa, žutog graška, šafrana, paradajz paste i suve limete. Gheimeh se servira preko aromatičnog basmati pirinča. Limeta se prirodno suši na suncu i se zove limoo amani. Ona jelu daje svoju karakterističnu kiselkastu aromu koja je karakteristična za persijsku kuhinju. Ovo je je jednostavno, ali veoma ukusno jelo koje će zadovoljiti vašu glad i zagrejati vase srce.

O kuvaru: “Ja sam Miad iz Irana, trenutno živim i studiram u Beogradu. Student sam međunarodne politike, ali sam oduvek zaljubljen u kuvanje! Ljubav prema kuvanju sam nasledio od svog oca koji je kuvar u svojoj dobrotvornoj organizaciji u Iranu. Od malena sam bio njegov pomoćnik u kuhinji i tako sam odrastao okružen persijskim začinima i ukusima!
Pridružite mi se na ovom malom putovanju kroz ukuse Persije!”

Cena svake porcije je 450 RSD.

Facebook event: https://www.facebook.com/events/316200212279044/

Details

Date:
20 Marta
Time:
19:30 - 23:30