Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Predstava “Ovde piše naslov drame o Anti”

23 Novembar, 2017 @ 21:00 - 22:30

Ovde piše naslov drame o Anti

Radnja drame Ivora Martinića Ovde piše naslov drame o Anti je smeštena u dom Ante i njegovog oca. Opterećeni duhovima iz prošlosti, desetak godina nakon rata, oni još uvek ne mogu da uspostave normalan život. Dramski tekst se na nov način bavi problemima porodice na više nivoa, obrađuje temu ljubavi kroz dečju, naivnu prizmu, ali i prizmu zrelog čoveka. Osim toga, komad se bavi i ulogom žene u društvu.

Kratak siže predstave Ovde piše naslov drame o Anti: Antin rođendan je pri kraju. Skoro sva deca su otišla. Među gostima se izdvajaju Komšinica, koja na Antu i njegivog oca pazi od detinjstva, Ljubica, devojčica iz razreda zaljubljena u Antu, Antin otac i očeva poznanica Jela. Bio bi to sasvim uobičajen rođendan da nad njima nije nadvijena tragedija.

Osim savremene priče, nastale na osnovu novinskog članka o stradanjima dece u ratu, tekst se odlikuje zanimljivim formalnim pristupom: likovi o sebi govore u trećem licu dajući autoreferencijalne komentare, koje u igri i odnosu s drugim likovima preskaču.

Sam tekst donosi novu formu, po ugledu na savremeno nemačko pozorište. Za razliku od Brehtovskog pristupa, ne navodi glumca da zađe u svoje privatno, već se igra zaokružuje i formalnim izgovaranjem replika, koje za cilj imaju da prodube partnerovu igru na sceni i podcrtaju ispoljavanje njegovih emocija.

Karte možrte kupiti na Dorćol platz- u ili rezervisati putem stranice Ovde piše naslov drame o Anti. Pravo popusta imaju Studenti / nezaposleni / ratni invalidi.

Tekst : Ivor Martinić
Režija: Marija Barna – Lipkovski
Kostim : Anja Vranješ
Scenografija : Komuna i TriGroša / Threepenny
Igraju :
Ante – Dušan Matejić
Josip – Milorad Miki Damjanović
Komšinica – Helena Petrović
Jela – Ivona Kustudić
Ljubica – Dragana Đurđević
Organizatori : Jelena Dobrković / Ema Vejić
Foto i video materijal : Miklos Barna-Lipkovski
Dizajn plakata : D-box studio
Projekat podržala Erste Banka Srbija kroz program Centrifuga

Facebook event: https://www.facebook.com/events/1998661857012315/

Details

Date:
23 Novembar, 2017
Time:
21:00 - 22:30